Επιτ苇λους μετ维 απ蠈 μια απαιτητικ萎 σεζ蠈ν στην δουλει维 μου , 萎ρθε η 蠋ρα να π维ρω την πρ蠋τη μου 维δεια για το καλοκα委ρι. Φ苇τος δεν θα 萎ταν οι κλασικ苇ς καλοκαιριν苇ς διακοπ苇ς που 苇κανα στο παρελθ蠈ν , δηλαδ萎 σε 苇να νησ委 να χαλαρ蠋νω σε μια ξαπλ蠋στρα και να π委νω μια μπ委ρα. Ε委χα σκοπ蠈 να ανακαλ蠉ψω κ维ποια μ苇ρη στην γειτονικ萎 Βουλγαρ委α και βρ萎κα το χρ蠈νο και την ευκαιρ委α να τα επισκεφτ蠋 φ苇τος, Και σε αυτ蠈 το ταξ委δι εννοε委τε θα το 苇κανα π维λι με το Μαρ维κι. Περιπ苇τεια και Μαρ委α ε委ναι συν蠋νυμα και ε委μαι τυχερ蠈ς που 苇χει την 委δια τρ苇λα μαζ委 μου και ακολουθε委 σε 蠈λα τα ταξ委δια. Λοιπ蠈ν 17 Αυγο蠉στου και το ταξ委δι 萎ταν πρ蠋το πυλ蠋ν . Σ萎μερα ε委χα σκοπ蠈 να ανηφορ委σω απ蠈 τον Πειραι维 για την Θεσσαλον委κη μ蠈νο απ蠈 επαρχιακο蠉ς δρ蠈μους , τουλ维χιστον μ苇χρι την Κατερ委νη και μετ维 1 蠋ρα εθνικ萎 μ苇χρι την συμπρωτε蠉ουσα για την πρ蠋τη τη μας διανυκτ苇ρευση.
Για καλ萎 μου τ蠉χη ε委χε καρφωθε委 μια Μ苇λισσα κοντ维 στο λαιμ蠈 μου χωρ委ς να με τσιμπ萎σει. Πρ蠋τη στ维ση για καφ苇 στον Αλ委αρτο να π维ρουμε δυν维μεις καθ蠋ς η θερμοκρασ委α για πρω委 萎ταν 萎δη αρκετ维 υψηλ萎 , κοντ维 στους 35 βαθμο蠉ς
Μετ维 την απαρα委τητες αν维σες συνεχ委σαμε τη διαδρομ萎 μας για Θεσσαλον委κη 蠈που θα φτ维ναμε νωρ委ς το μεσημερ维κι , 苇τσι θα ε委χαμε 蠈λο το απ蠈γευμα για β蠈λτα στην 蠈μορφη παραλ委α της και φαγητ蠈 στο δι维σημο εστιατ蠈ριο Μαμαλο蠉κα που συνηθ委ζω να επισκ苇πτομαι 蠈ταν βρ委σκομαι στον βορρ维,
18 Αυγο蠉στου
Το πρω委 ε委χαμε αναχ蠋ρηση με προορισμ蠈 στα σ蠉νορα του Προμαχ蠋να , αλλ维 πιο πριν 萎θελα να επισκεφτ蠋 το οχυρ蠈 Ρο蠉πελ που βρισκ蠈ταν λ委γο πιο πριν τα σ蠉νορα , μου το ε委χαν προτε委νει κ维τι φ委λοι και δεν το μετ维νιωσα καθ蠈λου. Ε委χαμε ξεν维γηση απ蠈 τους στρατι蠋τες που υπηρετο蠉ν την θητε委α τους εκε委 , δι维ρκεια περ委που 1 蠋ρα και μας διηγ萎θηκαν τα ιστορικ维 γεγον蠈τα , επισκεφτ萎καμε 蠈λους τους χ蠋ρους του οχυρο蠉 και μεταφερθ萎καμε και στα υπ蠈γεια το蠉νελ τα οπο委α μ苇χρι και σ萎μερα κρατιο蠉νται αρκετ维 καλ维. Επ委σης η επ委σκεψη ε委ναι δωρε维ν.
Μετ维 την επ委σκεψη μας , συνεχ委σαμε για τα σ蠉νορα της Ελλ维δας με της Βουλγαρ委ας τα οπο委α 苇χω να παραδεχτ蠋 蠈τι περ维σαμε χωρ委ς καν苇ναν 苇λεγχο , ο蠉τε καν τα χαρτι维 μας δεν κο委ταξαν , τ蠋ρα 委σως 苇παιζε ρ蠈λο 蠈τι ε委μασταν π维νω σε μια μηχαν萎 και μας λυπ萎θηκαν να μας τρ苇χουν με τ苇τοια ζ苇στη,
Ε委χα την 苇ξυπνη ιδ苇α να μη β维λω βενζ委νη στην Ελλ维δα και μπα委νοντας στην Βουλγαρ委α να γεμ委σω καθ蠋ς οι τιμ苇ς ε委ναι πολ蠉 χαμηλ苇ς σε σ蠉γκριση με την δικι维 μας , 蠈λα εδ蠋 καλ维 , το θ苇μα 萎ταν 蠈τι σε 蠈σα βενζιν维δικα ε委χα σταματ萎σει δεν πα委ρνανε κ维ρτα και θ苇λανε μ蠈νο μετρητ维 κ维τι που δεν ε委χα σκεφτε委 , και ΑΤΜ δεν ε委χε ο蠉τε για αστε委ο!! Ευτυχ蠋ς λ委γο πριν την Κοβασ苇βιτσα που θα μ苇ναμε εκε委 βρ萎καμε 苇να βενζιν维δικο που μας 苇κανε το χατ萎ρι και μας 苇σωσε απ蠈 μια δ蠉σκολη κατ维σταση. Η διαδρομ萎 π维ντως 萎ταν τ苇λεια , καταπρ维σινη Ροδ蠈πη , στροφ苇ς που σου φτι维χνουν την δι维θεση και μια καταιγ委δα που δεν περ委μενα να 苇χουμε Αυγουστι维τικα , το θετικ蠈 萎ταν 蠈τι δρ蠈σισε και επιτ苇λους δεν βαρ维γαμε 38αρια που αντιμετωπ委σαμε στην Β蠈ρεια Ελλ维δα.
螌πως αν维φερα παραπ维νω θα διανυκτερε蠉αμε στην Κοβασ苇βιτσα , 苇να παν苇μορφο χωρι蠈 , με παραδοσιακ维 σπιτ维κια ,苇να μ苇ρος που πραγματικ维 σου προσφ苇ρει ηρεμ委α , γαλ萎νη και 蠈τι χρει维ζεσαι να ξεχ维σεις το στρες της Π蠈λης, Το κατ维λυμα που με委ναμε 萎ταν χτισμ苇νο απ蠈 ξ蠉λο και δ委πλα του ε委χε 苇να ποταμ维κι που 苇κανε το σκηνικ蠈 ακ蠈μα πιο παραμυθ苇νιο.
Το απ蠈γευμα βγ萎καμε 苇ξω , μπ萎καμε σε μια παραδοσιακ萎 ταβ苇ρνα και δοκιμ维σαμε τα ωρα委α Βουλγ维ρικα κρ苇ατ维 τους. Αυτ蠈 που μου 苇κανε εντ蠉πωση με την κουζ委να τους και ξετρελ维θηκα 萎ταν τα τυρι维 τους που τα συνοδε蠉ανε με μαρμελ维δα. Επ委σης οι τιμ苇ς και στο φαγητ蠈 αρκετ维 χαμηλ苇ς.
19 Αυγο蠉στου:
Το επ蠈μενο πρω委 θα αναχωρο蠉σαμε για να επισκεφτο蠉με κ维ποιες 蠈μορφες λ委μνες της Βουλγαρ委ας. Κατα την διαδρομ萎 μας προς την περιοχ萎 του Batak , ε委δαμε τον ψηλ蠈τερο σιδηροδρομικ蠈 σταθμ蠈 της Ευρ蠋πης, τον σταθμ蠈 του Avramovo , με το υψ蠈μετρο να ε委ναι στα 1267 μ苇τρα.
Η κακοκαιρ委α συνεχιζ蠈ταν στην διαδρομ萎 μας κ维νοντας το 苇ργο μας λ委γο δ蠉σκολο , αλλ维 蠈ταν συναντ萎σαμε την πρ蠋τη λ委μνη στην περιοχ萎 του Belovo σταμ维τησε η βροχ萎 και πραγματικ维 χαρ萎καμε το 蠈μορφο τοπ委ο
Καθ蠋ς συνεχ委στηκε η βροχ萎 , αποφασ委σαμε να π维με να με委νουμε στην περιοχ萎 της Peshtera , να χαλαρ蠋σουμε λ委γο στην πισ委να και να φ维με 苇να ωρα委ο φαγητ蠈 και την επ蠈μενη μ苇ρα να βλ苇παμε την δι维σημη λ委μνη του Batak.
Ψητ维 κρεατικ维 , και δοκιμ维σαμε για πρ蠋τη μας φορ维 αυτι维 γουρουνιο蠉 蠈πως φα委νονται ξεκ维θαρα και στην φωτ蠈 απ蠈 κ维τω
20 Αυγο蠉στου
Το πρω委 μετ维 απ蠈 苇να γεμ维το πρ蠋ινο , π萎ραμε τις απαρα委τητες δυν维μεις και συνεχ委σαμε για ν蠈τια . Στ蠈χος μας να δο蠉με την Λ委μνη Batak και κ维ποιες 维λλες μαζ委 , και να διασχ委σουμε για τ苇λος το φαρ维γγι του δι维βολου.
Το Σπ萎λαιο του διαβ蠈λου βρ委σκεται στη Δυτικ萎 Ροδ蠈πη, 17 χλμ απ蠈 την π蠈λη του Devin. Ε委ναι αν维μεσα στις σπηλι苇ς που δεν προσφ苇ρουν εκτυφλωτικ维 εξα委σια πετρ蠋ματα. Οι επισκ苇πτες 苇χουν τη δυνατ蠈τητα να ζ萎σουν 苇να πραγματικ蠈 ταξ委δι ανακ维λυψης, συμετ苇χοντας σε 苇να μυστηρι蠋δες υπ蠈γειο βασ委λειο που προκαλε委 δ苇ος. Η ε委σοδος του σπηλα委ου μοι维ζει με το κεφ维λι του διαβ蠈λου, και κ维τω απ蠈 το λαιμ蠈 της, υπ维ρχει 苇νας τερ维στιος καταρρ维κτης ,απ蠈 την αρχαι蠈τητα 苇χει γοητε蠉σει τη φαντασ委α και 苇χει γενν萎σει πολλο蠉ς θρ蠉λους.
Ο πιο δημοφιλ萎ς απ蠈 αυτο蠉ς ε委ναι 蠈τι ο Ορφ苇ας κατ苇βηκε κ维τω απ蠈 το στ蠈μιο της σπηλαι维ς στο υπ蠈γειο βασ委λειο του 螁δη, να αναζητ萎σει τη χαμ苇νη αγ维πη του Ευρυδ委κη.
Το σπ萎λαιο κατηφορ委ζει ευθε委α προς τα κ维τω, χωρ委ς διακλ维δωση προς οποιαδ萎ποτε κατε蠉θυνση. Το νερ蠈 απ蠈 τον ποταμ蠈 Trigrad π苇φτει απ蠈 蠉ψος 42 μ苇τρων κ维τω απ蠈 το σπ萎λαιο ""λαιμ蠈"", καθιστ蠋ντας τον, ως τον μεγαλ蠉τερο υπ蠈γειο καταρρ维κτη στη Βαλκανικ萎 Χερσ蠈νησο. Λ蠈γω του υπ蠈κωφου βρυχηθμο蠉 του καταρρ维κτη, το σπ萎λαιο μ苇σα στο οπο委ο εντ维σσεται ε委ναι γνωστ蠈 ως The Hall of Thunder. Ε委ναι τερ维στιο και το δε蠉τερο μεγαλ蠉τερο σπ萎λαιο στη Βουλγαρ委α. Περ委που 400 μ苇τρα απ蠈 την ε委σοδο το νερ蠈 εξαφαν委ζεται μ苇σα απ蠈 苇να καν维λι. Αυτ蠈 το καν维λι ε委ναι π维νω απ蠈 150 μ苇τρα β维θος, και 蠈ταν το νερ蠈 εξ苇ρχεται απ蠈 το καν维λι σε 苇να 维λλο σπ萎λαιο μ萎κους περ委που 60 μ苇τρων, ο υπ蠈γειος ποταμ蠈ς εξ苇ρχεται απ蠈 το σπ萎λαιο και ρ苇ει 苇ξω απ蠈 τις κορυφ苇ς του βουνο蠉 μ苇σα απ蠈 苇να 维λλο σπ萎λαιο.
Ε委ναι αξιοθα蠉μαστο το γεγον蠈ς 蠈τι τ委ποτα δεν μεταφ苇ρεται στο στ蠈μα του Σπηλα委ου του διαβ蠈λου μ苇σω του ποταμο蠉 ο οπο委ος προκ蠉πτει απ蠈 αυτ蠈ν. Πολλ苇ς προσπ维θειες 苇χουν γ委νει για να μεταφερθο蠉ν κομμ维τια απ蠈 ξ蠉λο και 维λλα υλικ维 μ苇σα στο σπ萎λαιο, αλλ维 蠈λα εξαφαν委ζονται χωρ委ς 委χνος στο υπ蠈γειο ποτ维μι, προκαλ蠋ντας την περι苇ργεια και δελε维ζοντας τη φαντασ委α. Πειρ维ματα που διεξ萎χθησαν με βαφ苇ς 苇χουν δε委ξει 蠈τι πα委ρνει περισσ蠈τερο απ蠈 1 ½ 蠋ρες στο το νερ蠈 να διασχ委σει τη μικρ萎 απ蠈σταση απ蠈 το 苇να 维νοιγμα στο επ蠈μενο, τροφοδοτ蠋ντας εικασ委ες για 苇να εκτεταμ苇νο σ蠉στημα υπ蠈γειων ρευμ维των μ苇σα στο σπ萎λαιο.
Η τουριστικ萎 διαδρομ萎 ξεκιν维 σε μια τεχνητ萎 苇κθεση που οδηγε委 τους επισκ苇πτες κατ维 μ萎κος του καταρρ维κτη ""Hall of Thunder"". Υπ维ρχουν 301 β萎ματα που σου κ蠈βουν την αν维σα καθ蠋ς κατεβα委νοντας παρ维λληλα βρυχ维ται. Η θ苇α της πτ蠋σης του νερο蠉, με τον υπ蠈κωφο βρυχηθμ蠈 του, και την τερ维στια 苇κταση του σπηλα委ου ε委ναι αναμφισβ萎τητα παν苇μορφη. Κιγκλιδ蠋ματα προστατε蠉ουν ολ蠈κληρη τη διαδρομ萎. Υπ维ρχουν τρ委α γλυπτ维 στους το委χους των σπηλα委ων, που ε委ναι ιδια委τερα αξιοσημε委ωτα. Το πρ蠋το ε委ναι 苇να ομο委ωμα του κεφαλιο蠉 του διαβ蠈λου που βρ委σκεται κοντ维 στην ε委σοδο του σπηλα委ου, λ委γο πριν την ε委σοδο στον καταρρ维κτη. Η δε蠉τερη ε委ναι η πλ萎ρης εικ蠈να εν蠈ς 维νδρα, ο οπο委ος ε委ναι λαξευμ苇νος στο βρ维χο του καταρρ维κτη Hall of Thunder. Πλησι维ζοντας στην 苇ξοδο, 苇να μικρ蠈 σιντριβ维νι ε委ναι ορατ蠈 με 苇να βωμ蠈 στην εσοχ萎 υου που στηρ委ζει την εικ蠈να της Θεοτ蠈κου.
Η καλ蠉τερη εποχ萎 για να το επισκεφθε委τε ε委ναι στα τ苇λη της 维νοιξης και του καλοκαιριο蠉, 蠈ταν η ε委σοδος του σπηλα委ου ε委ναι περιτριγυρισμ苇νη απ蠈 αναζωογονητικ蠈 πρ维σινο και η Ροδ蠈πη ε委ναι πιο φιλ蠈ξενη. Ο σ蠉λλογος των τοπικ蠋ν σπηλαιολ蠈γων διοργαν蠋νει καταβ维σεις στις σπηλι苇ς με πλο委α απ蠈 τις αρχ苇ς Μα螑ου μ苇χρι το τ苇λος Οκτωβρ委ου. Ο σ蠉λλογος παρ苇χει τον απαρα委τητο εξοπλισμ蠈 - β维ρκες και σωσ委βια.
21 Αυγο蠉στου
Η συν苇χεια θα μας 苇βρισκε στην π蠈λη της Φιλιπο蠉πολης η αλλι蠋ς Plovdiv , εκε委 θα με委νουμε 2 βρ维δια και θα απολασουμε την π蠈λη χωρ委ς πολ蠉 οδ萎γηση!!
Η Φιλιππο蠉πολη ε委ναι η δε蠉τερη μεγαλ蠉τερη π蠈λη της Βουλγαρ委ας με πληθυσμ蠈 341.567 κατο委κων το 2015, εν蠋 544.628 ζουν στην αστικ萎 της περιοχ萎. Ε委ναι σημαντικ蠈 οικονομικ蠈, συγκοινωνιακ蠈, πολιτιστικ蠈 και εκπαιδευτικ蠈 κ苇ντρο.
Η Φιλιππο蠉πολη 苇χει ενδε委ξεις κατο委κησης απ蠈 την 6η χιλιετ委α π.Χ., με 委χνη Νεολιθικο蠉 απ蠈 τα τ苇λη της 4ης χιλιετ委ας π.Χ. Τον 12ο αι蠋να π.Χ. το χωρι蠈 εξελ委χθηκε σε πραγματικ萎 π蠈λη κατοικο蠉μενη απ蠈 Θρ维κες, κατατασσ蠈μενη μεταξ蠉 των αρχαι蠈τερων π蠈λεων του κ蠈σμου. Η π蠈λη 萎ταν γνωστ萎 στη Δ蠉ση για το μεγαλ蠉τερο μ苇ρος της καταγεγραμμ苇νης ιστορ委ας με το Ελληνικ蠈 της 蠈νομα (Φιλιππο蠉πολις). Η π蠈λη 萎ταν αρχικ维 Θρακικ蠈ς οικισμ蠈ς, που δ苇χθηκε αργ蠈τερα εισβολ苇ς Περσ蠋ν, Κελτ蠋ν, Ρωμα委ων, Γ蠈τθων, Ο蠉ννων, Βουλγ维ρων, Ρ蠋σων, Σταυροφ蠈ρων και Το蠉ρκων. Στις 4 Ιανουαρ委ου 1878 η Φιλιππο蠉πολη απελευθερ蠋θηκε απ蠈 την Οθωμανικ萎 κυριαρχ委α απ蠈 τον Ρωσικ蠈 στρατ蠈. Παρ苇μεινε εντ蠈ς των συν蠈ρων της Βουλγαρ委ας μ苇χρι τον Ιο蠉λιο του 委διου χρ蠈νου, οπ蠈τε 苇γινε πρωτε蠉ουσα της αυτ蠈νομης Οθωμανικ萎ς περιοχ萎ς της Ανατολικ萎ς Ρωμυλ委ας. Το 1885 η Φιλιππο蠉πολη και η 委δια η Ανατολικ萎 Ρωμυλ委α 苇γιναν τμ萎μα της Βουλγαρ委ας.
Η Φιλιππο蠉πολη βρ委σκεται στη νοτιοκεντρικ萎 Βουλγαρ委α στις δ蠉ο 蠈χθες του Ποταμο蠉 螆βρου. Η π蠈λη 苇χει αναπτυχθε委 ιστορικ维 σε επτ维 λ蠈φους, μερικο委 απ蠈 τους οπο委ους 苇χουν 蠉ψος 250 μ苇τρα. Λ蠈γω των λ蠈φων αυτ蠋ν η Φιλιππο蠉πολη συχν维 αναφ苇ρεται στη Βουλγαρ委α ως «Επτ维λοφος».
Η Φιλιππο蠉πολη φιλοξενε委 πολιτιστικ苇ς εκδηλ蠋σεις 蠈πως η Διεθν萎ς 螆κθεση, το διεθν苇ς θεατρικ蠈 φεστιβ维λ "Σκην萎 στο σταυροδρ蠈μι" και το τηλεοπτικ蠈 φεστιβ维λ "Το χρυσ蠈 στ萎θος". Υπ维ρχουν πολλ维 μνημε委α διατηρο蠉μενα απ蠈 την αρχαι蠈τητα, 蠈πως το αρχα委ο Ρωμα蠆κ蠈 θ苇ατρο, το Ρωμα蠆κ蠈 ωδε委ο, το Ρωμα蠆κ蠈 υδραγωγε委ο, το Ρωμα蠆κ蠈 Στ维διο, το αρχαιολογικ蠈 σ蠉νολο «Ειρ萎νη» και 维λλα.
Το παλαι蠈τερο Αμερικανικ蠈 εκπαιδευτικ蠈 委δρυμα εκτ蠈ς των Ηνωμ苇νων Πολιτει蠋ν ιδρ蠉θηκε στη Φιλιππο蠉πολη το 1860 και αργ蠈τερα μεταφ苇ρθηκε στη Σ蠈φια - το σημεριν蠈 Αμερικανικ蠈 Κολλ苇γιο της Σ蠈φιας.
Στις 5 Σεπτεμβρ委ου 2014 επελ苇γη ως Πολιτιστικ萎 πρωτε蠉ουσα της Ευρ蠋πης για το 2019.
Συνδ苇εται με αυτοκινητ蠈δρομο ταχε委ας κυκλοφορ委ας (127 χιλιομ苇τρων) με τη Σ蠈φια. Ο πληθυσμ蠈ς της ε委ναι κατεξοχ萎ν Βουλγαρικ蠈ς αλλ维 ζουν και μειονοτικο委 πληθυσμο委 Τσιγγ维νων, Ελλ萎νων, Το蠉ρκων, Εβρα委ων και Αρμεν委ων.
Η Φιλιππο蠉πολη 苇χει αδελφοποιηθε委 με τη Θεσσαλον委κη καθ蠋ς και με 维λλες ευρωπα蠆κ苇ς π蠈λεις.
Η π蠈λη 萎ταν πραγματικ维 παν苇μορφη, καθαρ萎 , γεμ维το κ蠈σμο , απολα蠉σαμε την βραδιν萎 ζω萎 , την διασκ苇δαση και το ωρα委ο φαγητ蠈 τους
Βρ萎καμε την ευκαιρ委α και νοικι维σαμε 2 ποδ萎λατα κ维νοντας β蠈λτα δ委πλα απ蠈 το ποτ维μι και 萎ταν πραγματικ维 τ苇λεια , Το βρ维δυ βγ萎καμε σε 苇να 蠈μορφο εστιατ蠈ρια και δοκιμ维σαμε π维λι βουλγαρικ苇ς συνταγ苇ς
22 Αυγο蠉στου
Πρωιν萎 αναχ蠋ρηση απ蠈 την Φιλιπο蠉πολη και 苇τοιμη για πρ蠋το μας π维σο , το troyan Pass οπου θα βλεπαμε το εμβλητικ蠈 μνημε委ο της ελευθερι维ς.
Το π苇ρασμα Μπεκλεμ苇το 萎 π苇ρασμα Τρογι维ν ε委ναι 苇να ορειν蠈 π苇ρασμα στα Βουλγαρικ维 Βαλκ维νια 螌ρη σε υψ蠈μετρο 1520 μ苇τρων απ蠈 την επιφ维νεια της θ维λασσας. Σε μια απ蠈 τις κορυφ苇ς κοντ维 στο π苇ρασμα υπ维ρχει 苇να μνημε委ο με το 蠈νομα "Αψ委δα της Ελευθερ委ας", αφιερωμ苇νο στη ν委κη του ρωσικο蠉 στρατο蠉 τον Ιανου维ριο του 1878, καταλαμβ维νοντας το π苇ρασμα, που οδ萎γησε στην απελευθ苇ρωση της Βουλγαρ委ας απ蠈 το οθωμανικ蠈 καθεστ蠋ς. Το μνημε委ο τιμ维 επ委σης τη βουλγαρο-ρωσικ萎 εν蠈τητα μετ维 τον Β' Παγκ蠈σμιο Π蠈λεμο. Σχεδιασμ苇νο απ蠈 τον αρχιτ苇κτονα Georgi Stoilov και τον γλ蠉πτη Velichko Minekov, το 蠉ψος του ε委ναι 37 μ苇τρα. Η κατασκευ萎 περι苇χει σκ维λες και στα δ蠉ο «π蠈δια», που οδηγο蠉ν σε 苇να σ蠉μπλεγμα συνδε蠈μενων χ蠋ρων στο π维νω οριζ蠈ντιο τμ萎μα. Απ蠈 εκε委, μια σκ维λα οδηγε委 στην οροφ萎, απ蠈 την οπο委α διακρ委νεται μια μαγευτικ萎 θ苇α της βαλκανικ萎ς οροσειρ维ς («Στ维ρα Πλ维νινα»).
Στην συν苇χεια θα ανηφορ委σουμε προς τον βορρ维 της Βουλγαρ委ας και συγκεκριμ苇να στην περιοχ萎 του Karlukovo 蠈που θα βλ苇παμε την σπηλεια με τα "μ维τια του θεο蠉 " η αλλι蠋ς The eyes of god.
The Eyes of God: 蠈ποιος βρ萎κε αυτ蠈 το 蠈νομα για το πιο εντυπωσιακ蠈 χαρακτηριστικ蠈 του σπηλα委ου Prohodna, κοντ维 στο Karlukovo, 苇κανε καλ萎 δουλει维. Τα δ蠉ο ανο委γματα στην οροφ萎 του σπηλα委ου μοι维ζουν πραγματικ维 με το βλ苇μμα εν蠈ς υπερφυσικο蠉 蠈ντος. Μερικο委 ντ蠈πιοι μπορε委 να διαμαρτυρηθο蠉ν 蠈τι η πραγματικ萎, παραδοσιακ萎 ονομασ委α των εγκαιν委ων ε委ναι το πιο πεζ蠈 Oknata, 萎 The Chimneys, αλλ维 το να φ苇ρεις περισσ蠈τερους επισκ苇πτες σε αυτ蠈 το τμ萎μα της οικονομικ维 υποβαθμισμ苇νης βουλγαρικ萎ς βορειοδυτικ萎ς περιοχ萎ς ε委ναι π维ντα καλ蠈 για την τοπικ萎 κοιν蠈τητα. Και τουρ委στες 苇ρχονται, ιδια委τερα τα Σαββατοκ蠉ριακα. Η 苇λξη των Eyes of God 苇χει αποδειχθε委 πολ蠉 ισχυρ萎 και για τον κ蠈σμο του κινηματογρ维φου. Το φυσικ蠈 φαιν蠈μενο παρ苇χει κ维ποιο μαγικ蠈 υπ蠈βαθρο σε βουλγαρικ苇ς ταιν委ες, 蠈πως το β委αια πατριωτικ蠈 Time of Parting (1988), και ορισμ苇νους αμερικανικο蠉ς και γαλλικο蠉ς τ委τλους της λ委στας B, συμπεριλαμβανομ苇νης μιας πρ蠈σφατης προσαρμογ萎ς του Tom Sawyer του Mark Twain. Ακ蠈μη και χωρ委ς το 蠈νομα Eyes of God, το σπ萎λαιο Prohodna ε委ναι εκπληκτικ蠈. Ε委ναι το μεγαλ蠉τερο π苇ρασμα σπηλα委ων της Βουλγαρ委ας, αν και υπ维ρχει κ维ποια διαφων委α σχετικ维 με τις ακριβε委ς διαστ维σεις του. Για αυτ蠈 το 维ρθρο, εμπιστευτ萎καμε 苇ναν εξειδικευμ苇νο βουλγαρικ蠈 ιστ蠈τοπο σπηλα委ων και μια γεωλογικ萎 苇ρευνα. Σ蠉μφωνα με αυτο蠉ς, το π苇ρασμα του σπηλα委ου 苇χει μ萎κος 262μ. Η οροφ萎 του 苇χει 蠉ψος περ委που 50 μ苇τρα και η ανατολικ萎 και δυτικ萎 του ε委σοδος υψ蠋νονται περ委που 20 μ苇τρα και 42 μ苇τρα αντ委στοιχα. Η δυτικ萎 ε委σοδος ε委ναι η ψηλ蠈τερη στη Βουλγαρ委α.
Το βρ维δυ θα με委νουμε σε 苇να δι维σημο και γνωστ蠈 motocamp της Βουλγαριας ,που ειχα ακουσει τα καλυτερα λ蠈για απ蠈 δι维φορους και ε委πα να το δοκιμ维σω και εγ蠋. 10 ευρ蠋 κοστ委ζει να στ萎σεις την σκην萎 σου και 20 ευρ蠋 για να με委νεις σε δωμ维τιο. Το καμπ , περι苇χει μπαρ , καφ苇 , bbq και δι维φορους χ蠋ρους αναψυχ萎ς!! 螌πως επ委σης 苇χει 蠈τι χρει维ζεσαι για επισκευ萎 萎 συντ萎ρηση της μηχαν萎ς σου.
Αφ萎σαμε τα πρ维γματα μας στο δωμ维τιο , φορ苇σαμε 维νετα ρο蠉χα και βρ萎καμε την ευκαιρ委α να κ维νουμε 苇να περ委πατο στην περιοχ萎! Μας 苇κανε παρ苇α και 苇να σκυλ维κι της περιοχ萎ς το οπο委ο 萎ταν πολ蠉 χαριτωμ苇νο. Το μ苇ρος 萎ταν 苇να χωριουδ维κι , και ε委χε μια 蠈μορφη λ委μνη αρκετ维 κοντ维 στο καμπ
23 Αυγο蠉στου
Το σχ苇διο για σ萎μερα 萎ταν να κ维νουμε επ委σκεψη στο μνημε委ο του Buzludzha και εξερε蠉νηση στην π蠈λη της Σ委πκα.
Η οροσειρ维 των Βαλκαν委ων αποτελε委 委σως 苇να απ蠈 τα σημαντικ蠈τερα σημε委α της Βουλγαρικ萎ς ιστορ委ας. Τα 蠈ρη αυτ维, συνολικο蠉 μ萎κους 557 χιλι蠈μετρα, αποτ苇λεσαν χ蠋ρο για κ维ποια απ蠈 τα σπουδαι蠈τερα ιστορικ维 γεγον蠈τα του λαο蠉 των Βαλκαν委ων.
Η ιστορ委α του Buzludzha
Εκε委, ο βουλγαρικ蠈ς στρατ蠈ς το 1868 με αρχηγ蠈 τον Hadzhi Dimitâr και αριθμ蠋ντας μ蠈λις 30 στρατι蠋τες, ηττ萎θηκε απ蠈 σχεδ蠈ν 700 Οθωμανο蠉ς στρατι蠋τες, μια 萎ττα 蠈μως που αποτ苇λεσε πηγ萎 苇μπνευσης για την επαν维σταση που οδ萎γησε στην απελευθ苇ρωση της Βουλγαρ委ας 10 χρ蠈νια αργ蠈τερα. Στην 委δια οροσειρ维, 苇ναν αι蠋να αργ蠈τερα, οι παρτιζ维νοι θα πολεμο蠉σαν απ苇ναντι στις δυν维μεις του φασισμο蠉 για τον δε蠉τερο παγκ蠈σμιο π蠈λεμο. Τελικ维, σε εκε委νο το μ苇ρος ο φιλ蠈σοφος Dimitâr Blagoev πραγματοπο委ησε συσκ苇ψεις με σοσιαλιστ苇ς πολιτικο蠉ς, γεγον蠈ς που θα οδηγο蠉σε στην 委δρυση του «Σοσιαλδημοκρατικο蠉 Κ蠈μματος της Βουλγαρ委ας», το οπο委ο 蠉στερα θα μετονομαζ蠈ταν σε «Κομμουνιστικ蠈 Κ蠈μμα Βουλγαρ委ας».
Τα γεγον蠈τα αυτ维, σε συνδυασμ蠈 με την επικρ维τηση του σοσιαλισμο蠉 στη χ蠋ρα, 苇δωσαν ιδια委τερη σημασ委α στο συγκεκριμ苇νο βουν蠈, με τα πρ蠋τα μνημε委α να αρχ委ζουν να κατασκευ维ζονται. 螇δη απ蠈 τις 2 Ιουλ委ου 1961, τρ委α απ蠈 τα τ苇σσερα 苇ργα τ苇χνης ε委χαν αποκαλυφθε委. Αυτ维 αποτελο蠉νταν απ蠈 苇να 维γαλμα του Hadzhi Dimitâr, μ委α χαραγμ苇νη πλ维κα που απεικ蠈νιζε το συν苇δριο 委δρυσης του κομμουνιστικο蠉 κ蠈μματος και 苇να μνημε委ο που 萎ταν αφιερωμ苇νο στη μν萎μη των παρτιζ维νων που πολ苇μησαν στο Gabrov και το Sevlievo.
螇ταν το τ苇ταρτο μνημε委ο 蠈μως αυτ蠈 το οπο委ο θα 萎ταν και το πιο επιβλητικ蠈 απ蠈 蠈λα. Η ιδ苇α π委σω απ蠈 αυτ蠈 萎ταν να υπ维ρχει 苇να κ蠈κκινο αστ苇ρι, σ蠉μβολο του σοσιαλισμο蠉, το οπο委ο θα τοποθετο蠉νταν στην κορυφ萎 του βουνο蠉 Buzludzha. Ο διαγωνισμ蠈ς που πραγματοποι萎θηκε βρ萎κε νικητ萎 τον πολλ维 υποσχ蠈μενο αρχιτ苇κτονα Georgi Stoilov, 蠈μως λ蠈γω της ιδιομορφ委ας του συγκεκριμ苇νου σημε委ου το 苇ργο δεν πρ蠈λαβε να ολοκληρωθε委 μ苇χρι τα εγκα委νια των υπολο委πων.
Το αρχικ蠈 σχ苇διο που κατατ苇θηκε δεν υιοθετ萎θηκε π蠈τε. Αυτ蠈 περιλ维μβανε 苇ναν δακτ蠉λιο τοποθετημ苇νο π维νω σε 苇ξι κολ蠋νες. Δεδομ苇νου 蠈μως των ακρα委ων καιρικ蠋ν συνθηκ蠋ν τον χειμ蠋να (苇ως και -25 βαθμο蠉ς Κελσ委ου), η κυβ苇ρνηση κ维λεσε τον νεαρ蠈 αρχιτ苇κτονα να αναθεωρ萎σει τα πλ维να του, προκειμ苇νου να περι苇χουν εσωτερικ蠈 σ蠉στημα θ苇ρμανσης και να μπορο蠉ν να φιλοξεν萎σουν εκδηλ蠋σεις με πολ蠉 κ蠈σμο.
Το τελικ蠈 σχ苇διο περιλ维μβανε 苇να κεντρικ蠈 κτ萎ριο σχ萎ματος οβ维λ, συνδεδεμ苇νο με 苇ναν π蠉ργο 蠉ψους 70 μ苇τρων. Στην κορυφ萎 του π蠉ργου υπ维ρχει 苇να κ蠈κκινο αστ苇ρι απ蠈 σκουρ蠈χρωμο γυαλ委, το οπο委ο ε委χε τη δυνατ蠈τητα φωτισμο蠉. Ιστορ委ες αναφ苇ρουν πως, 蠈ταν αυτ蠈 维ναβε, τ蠈τε 萎ταν ορατ蠈 απ蠈 τις γειτονικ苇ς Ρουμαν委α και Ελλ维δα. Το κεντρικ蠈 κτ委σμα θ蠉μιζε αρκετ维 την μορφ萎 εν蠈ς ιπτ维μενου δ委σκου, γι’ αυτ蠈 και χαρακτηρ委στηκε απ蠈 πολλο蠉ς ως «UFO». Το κτ萎ριο ολοκληρ蠋θηκε το 1977, τ苇σσερα χρ蠈νια πριν την προγραμματισμ苇νη ημερομην委α παρ维δοσης του. Για την αν苇γερσ萎 του εργ维στηκαν συνολικ维 περ委που 6000 维νθρωποι και το συνολικ蠈 κ蠈στος με σημεριν萎 ισοτιμ委α κυμ维νθηκε στα 35 εκατομμ蠉ρια δολ维ρια. Μ维λιστα, λ蠈γω της ιδιομορφ委ας του εδ维φους χρησιμοποι萎θηκε δυναμ委της ο οπο委ος με委ωσε το υψ蠈μετρο του βουνο蠉 κατ维 9 (!) μ苇τρα.
Το εσωτερικ蠈 του Buzludzha
Το εσωτερικ蠈 του μνημε委ου 萎ταν εξ委σου επιβλητικ蠈 με το εξωτερικ蠈, με τους το委χους να στολ委ζονται με μωσα蠆κ维 που απεικ蠈νιζαν την ιστορ委α του σοσιαλισμο蠉 στη χ蠋ρα. Αξιοσημε委ωτα ε委ναι αυτ维 που απεικ蠈νιζαν τους «ευεργ苇τες» του κομμουνισμο蠉, Marx, Engels και Lenin, σε συνδυασμ蠈 με τους Βο蠉λγαρους ομολ蠈γους τους. Εικ蠈νες που περιλαμβ维νουν την ιστορ委α της εργατικ萎ς τ维ξης, ταξ委δι στο δι维στημα και π蠈λεμο ε委ναι επ委σης παρο蠉σες.
Το π苇ρασμα της Σ委πκα ε委ναι 苇να γραφικ蠈 π苇ρασμα στα βουν维 Στ维ρα Πλ维νινα(οροσειρ维 του Α委μου) της Βουλγαρ委ας. Το π苇ρασμα αυτ蠈 οριοθετε委 τα 蠈ρια μεταξ蠉 της επαρχ委ας Στ维ρα Ζαγ蠈ρα και Γκ维μπροβο και συνδ苇ει το Γκ维μπροβο με το Καζανλο蠉κ και βρ委σκεται μ苇σα στο Εθνικ蠈 Π维ρκο της Βουλγαρ委ας.
Το π苇ρασμα βρ委σκεται 13 χιλι蠈μετρα β蠈ρεια απ蠈 την π蠈λη Σ委πκα. Στο σημε委ο αυτ蠈 υπ维ρχει η σιδηροδρομικ萎 γραμμ萎 που συνδ苇ει την π蠈λη Ρο蠉σε στις 蠈χθες του Δο蠉ναβη με την Στ维ρα Ζαγ蠈ρα και την Αδριανο蠉πολη στην Τουρκ委α. Απ蠈 εκε委 ξεκιν维 δρ蠈μος 12 χιλιομ苇τρων στα ανατολικ维 ο οπο委ος οδηγε委 στην ιστορικ萎 βουνοκορφ萎 Μπουζλο蠉ντζα η οπο委α βρ委σκεται σε υψ蠈μετρο 1441 μ苇τρων.
Π蠈λεμος στο π苇ρασμα της Σ委πκα
Κατ维 την δι维ρκεια του Ρωσοτουρκικο蠉 πολ苇μου το 1877-1878 萎ταν το σημε委ο 蠈που 苇λαβαν χ蠋ρα μια σειρ维 απ蠈 μ维χες οι οπο委ες ονομ维στηκαν η μ维χη στο π苇ρασμα Σ委πκα. Στις μ维χες πολ苇μησαν οι Ρ蠋σοι μαζ委 με Βο蠉λγαρους εθελοντ苇ς εν维ντια των Οθωμαν蠋ν. Η ν委κη των Ρ蠋σων κατ苇ληξε στην Συνθ萎κη του Αγ委ου Στεφ维νου 萎 οπο委α υπογρ维φηκε στις 3 Μαρτ委ου 1878 η οπο委α αναγν蠋ριζε την ανεξαρτησ委α του Βουλγαρικο蠉 κρ维τους. Η υπερ维σπιση του Περ维σματος του Σ委πκα 苇γινε σ蠉μβολο δ委ψας για ελευθερ委α των Βουλγ维ρων
Μνημε委ο Σ委πκα
Το «Μνημε委ο Σ委πκα» 萎 «Μνημε委ο απελευθ苇ρωσης» βρ委σκεται στην βουνοκορφ萎 螁γιος Νικ蠈λας στο βουν蠈 Στ蠈λετοβ κοντ维 στο π苇ρασμα Σ委πκα. Το μνημε委ο ε委ναι αφιερωμ苇νο σε αυτο蠉ς που θυσι维στηκαν στην απελευθ苇ρωση της Βουλγαρ委ας κατ维 την δι维ρκεια των μαχ蠋ν στο Ρωσοτουρκικ蠈 π蠈λεμο 1877-78.[Το μνημε委ο εγκαινι维στηκε το 1934 και σχεδι维στηκε απ蠈 τον αρχιτ苇κτονα Αταν维ς Ντ蠈νκοβ και τον γλ蠉πτη Αλεξ维ντερ Αντρ苇εβ .
Το μνημε委ο ε委ναι 苇νας π蠉ργος 31,5 μ苇τρα ψηλ蠈ς με την φ蠈ρμα κομμ苇νης πυραμ委δας. 螆να γιγαντια委ο λιοντ维ρι μ萎κους 8 μ苇τρων και 蠉ψος 4 μ苇τρων υπ维ρχει στην ε委σοδο του μνημε委ου. Μ苇σα στο μνημε委ο υπ维ρχει γυναικε委α φιγο蠉ρα η οπο委α αναπαριστ维 την ν委κη κατ维 των Οθωμανικ蠋ν δυν维μεων αλλ维 και μαρμ维ρινη σαρκοφ维γος με οστ维 στρατιωτ蠋ν που 苇χασαν την ζω萎 τους στις μ维χες. Μ苇σα στο μνημε委ο υπ维ρχει μουσε委ο με μετ维λλια, αλλ维 και αρχειακ蠈 υλικ蠈 απ蠈 τις μ维χες. Η κορυφ萎 του π蠉ργου 苇χει καλ萎 πανοραμικ萎 θ苇α της περιοχ萎ς των βουν蠋ν.
Κοντ维 στην περιοχ萎 του Σ委πκα συναντ萎σαμε και μια ρ蠋σικη εκκλησ委α
Η Ρωσικ萎 ορθ蠈δοξη εκκλησ委α στο Π苇ρασμα Σ委πκα (Sipka), οροσειρ维 Α委μου (Stara Planina), κεντρικ萎 Βουλγαρ委α
Αυτ萎 ε委ναι η ρωσικ萎 ορθ蠈δοξη εκκλησ委α της Γενν萎σεως του Χριστο蠉 και Μνημε委ο των πεσ蠈ντων Ρ蠋σων στρατιωτ蠋ν κατ维 τη δι维ρκεια του Ρωσο-τουρκικου Πολ苇μου (1877-78), που σκοτ蠋θηκαν στις πολ蠉νεκρες μ维χες του Περ维σματος Σ委πκα στην οροσειρ维 του Α委μου. Η εκκλησ委α, με τους κρεμμυδ蠈σχημους τρο蠉λους, ε委ναι χαρακτηριστικ萎 της ρωσικ萎ς εκκλησιαστικ萎ς αρχιτεκτονικ萎ς, διαθ苇τει κρ蠉πτες με οστεοφυλ维κιο γεμ维το με λε委ψανα των Ρ蠋σων στρατιωτ蠋ν και αξιωματικ蠋ν. Κατ维 τη δι维ρκεια του διετο蠉ς Ρωσοτουρκικο蠉 Πολ苇μου, που οδ萎γησε στην απελευθ苇ρωση της Βουλγαρ委ας απ蠈 την οθωμανικ萎 κυριαρχ委α, υπολογ委ζεται 蠈τι 苇χασαν τη ζω萎 τους περ委που 200.000 Ρ蠋σοι στρατι蠋τες.
Αφο蠉 φ蠉γαμε με τις καλ蠉τερες εντυπ蠋σεις , ανεβ萎καμε στην μηχαν萎 και π萎ραμε προορισμ蠈 για Β苇λικο Τ维ρνοβο 蠈που θα μ苇ναμε το βρ维δυ εκε委.
Το Βελ委κο Τ委ρνοβο 萎 Βελ委κο Τ蠉ρνοβο ε委ναι π蠈λη της βορειοκεντρικ萎ς Βουλγαρ委ας, πρωτε蠉ουσα της ομ蠋νυμης επαρχ委ας.
Αναφερ蠈μενη συχν维 ως η Π蠈λη των Τσ维ρων, το Βελ委κο Τ委ρνοβο βρ委σκεται στον Ποταμ蠈 Γι维ντρα και ε委ναι πασ委γνωστη ως η ιστορικ萎 πρωτε蠉ουσα της Δε蠉τερης Βουλγαρικ萎ς Αυτοκρατορ委ας, προσελκ蠉οντας πολλο蠉ς τουρ委στες με τη μοναδικ萎 αρχιτεκτονικ萎 της. Η παλι维 π蠈λη απλ蠋νεται π维νω σε τρεις λ蠈φους: στον Τσ维ρεβετς, στην Τραπ苇ζιτσα και τη Σβ苇τα Γκορ维 (το οπο委ο μεταφρ维ζεται στα Ελληνικ维 ως Ιερ蠈 Βουν蠈, δηλ. 螁γιον 螌ρος), που υψ蠋νονται μ苇σα στους μαι维νδρους του Γι维ντρα. Στον Τσ维ρεβετς ε委ναι τα αν维κτορα των Βουλγ维ρων αυτοκρατ蠈ρων και το Πατριαρχε委ο, ο Πατριαρχικ蠈ς Καθεδρικ蠈ς, καθ蠋ς επ委σης και μια σειρ维 διοικητικ蠋ν και οικιστικ蠋ν κτιρ委ων που περιβ维λλονται απ蠈 μεγ维λα τε委χη. Η Τραπ苇ζιτσα φημ委ζεται για τις πολλ苇ς εκκλησ委ες της και ως η πρ蠋ην κ蠉ρια κατοικ委α των ευγεν蠋ν.
Κατ维 το Μεσα委ωνα η π蠈λη 萎ταν μ委α απ蠈 τις εστ委ες του Ευρωπα蠆κο蠉 πολιτισμο蠉 και 苇δωσε το 蠈νομ维 της στην αρχιτεκτονικ萎 και τη ζωγραφικ萎 της Καλλιτεχνικ萎ς Σχολ萎ς του Τ委ρνοβο και στη φιλολογ委α. Το Βελ委κο Τ委ρνοβο ε委ναι σημαντικ蠈 διοικητικ蠈, οικονομικ蠈, εκπαιδευτικ蠈 και πολιτιστικ蠈 κ苇ντρο της Β蠈ρειας Βουλγαρ委ας.
24 Αυγο蠉στου
Και τελευτα委α μας μ苇ρα στην Βουλγαρ委α , σ萎μερα θα κ维ναμε πολλ维 χιλι蠈μετρα με τελικ蠈 προορισμ蠈 την Κατερ委νη 蠈που θα μ苇ναμε το βρ维δυ και για να μοιρ维σουμε την απ蠈σταση μ苇χρι τον Πειραι维 και την β维ση μας.
Στο κατ苇βασμα κ维ναμε μια στ维ση στην πρωτε蠉ουσα της Βουλγαρ委ας την Σ蠈φια και ε委δαμε την παν苇μορφη εκκλησ委α του Αγ委ου Αλεξ维νδρου Νι苇φσκι.
Καθεδρικ蠈ς Να蠈ς Αγ委ου Αλεξ维νδρου Νι苇φσκι ε委ναι χριστιανικ蠈ς να蠈ς στη Σ蠈φια της Βουλγαρ委ας, υπ蠈 την δικαιοδοσ委α της Βουλγαρικ萎ς Ορθ蠈δοξης Εκκλησ委ας. Πρ蠈κειται για τον καθεδρικ蠈 να蠈 της πρωτε蠉ουσας, 苇ναν απ蠈 τους μεγαλ蠉τερους ναο蠉ς στον κ蠈σμο, καθ蠋ς και 苇να απ蠈 τα σ蠉μβολα και βασικ维 αξιοθ苇ατα της Σ蠈φιας. Χτισμ苇νος σε νεοβυζαντιν蠈 ρυθμ蠈, ο Καθεδρικ蠈ς του Αγ委ου Αλεξ维νδρου Νι苇φσκι καταλαμβ维νει 苇κταση 3.170 τετρ. μ苇τρων και χωρ维ει στο εσωτερικ蠈 του 10.000 ανθρ蠋πους. Ε委ναι ο δε蠉τερος μεγαλ蠉τερος χριστιανικ蠈ς να蠈ς στη Βαλκανικ萎 Χερσ蠈νησο μετ维 απ蠈 αυτ蠈ν του Καθεδρικο蠉 Ναο蠉 Αγ委ου Σ维ββα στο Βελιγρ维δι της Σερβ委ας. Πρ蠈κειται για τον 11ο κατ维 σειρ维 μεγαλ蠉τερο να蠈 της Ανατολικ萎ς Ορθ蠈δοξης Εκκλησ委ας.
Στο υπ蠈γειο του ναο蠉 υπ维ρχει κρ蠉πτη-μουσε委ο με πολλ苇ς ελληνικ苇ς εικ蠈νες και κειμ萎λια.
Στα τ苇λη του 18ου αι蠋να οι απαγορε蠉σεις της Οθωμανικ萎ςδιακυβ苇ρνησης στη Βουλγαρ委α, που αφορο蠉σαν την αν苇γερση χριστιανικ蠋νεκκλησι蠋ν, ατ蠈νησαν και το 1839 καταργ萎θηκαν. Εφεξ萎ς η θρησκευτικ萎 αρχιτεκτονικ萎 γν蠋ρισε ν苇α αν维πτυξη. Ε委ναι η εποχ萎 της επικρ维τησης της Ορθ蠈δοξης Εκκλησ委ας ως εθνικ萎ς εκκλησ委ας των Βουλγ维ρων. Το γεγον蠈ς αυτ蠈 ε委χε ως συν苇πεια την εξαφ维νιση του αρχιτεκτονικο蠉 τ蠉που της βυζαντιν萎ς βασιλικ萎ς, υπ蠈 την επ委δραση μ维λιστα της ρωσικ萎ς σχολ萎ς.
Στις 4 Ιανουαρ委ου 1878 η Σ蠈φια απελευθερ蠋θηκε απ蠈 τους Το蠉ρκους και τον επ蠈μενο χρ蠈νο (1871) ανακηρ蠉χθηκε πρωτε蠉ουσα του βουλγαρικο蠉 κρ维τους, οπ蠈τε η π蠈λη 维ρχισε να αναπτ蠉σσεται πολεοδομικ维 και κτηριολογικ维 κατ维 τα ευρωπα蠆κ维 πρ蠈τυπα.
Η κατασκευ萎 του καθεδρικο蠉 ναο蠉 του Αγ委ου Αλεξ维νδρου Νι苇φσκι (που σχεδιαζ蠈ταν απ蠈 τις 19 Φεβρουαρ委ου 1879) ξεκ委νησε το 1882, 蠈ταν τ苇θηκε ο θεμ苇λιος λ委θος, αλλ维 το μεγαλ蠉τερο τμ萎μα του χτ委στηκε μεταξ蠉 1904 και 1912. Ο 螁γιος Αλ苇ξανδρος Νι苇φσκι 萎ταν Ρ蠋σος πρ委γκιπας και ο καθεδρικ蠈ς να蠈ς κατασκευ维στηκε προς τιμ萎 των Ρ蠋σων στρατιωτ蠋ν που 苇χασαν τη ζω萎 τους κατ维 τη δι维ρκεια του Ρωσοτουρκικο蠉 Πολ苇μου του 1877-1878, αποτ苇λεσμα του οπο委ου 萎ταν να απελευθερωθε委 η Βουλγαρ委α απ蠈 την Οθωμανικ萎 κυριαρχ委α.
Ο καθεδρικ蠈ς να蠈ς σχεδι维στηκε απ蠈 τον Αλ苇ξανδρο Πομερ维ντσεφ, με τη βο萎θεια των Αλ苇ξανδρου Σμιρν蠈φ και του Αλ苇ξανδρου Γι维κοβλεφ, που 维λλαξε ριζικ维 το αρχικ蠈 σχ苇διο του 1884-1885 του Ιβ维ν Μπογκομ蠈λοφ. Το τελικ蠈 σχ苇διο ολοκληρ蠋θηκε το 1898, και η κατασκευ萎 και διακ蠈σμησ萎 του 苇γιναν απ蠈 ομ维δα της Βο蠉λγαρων, Ρ蠋σων, Αυστροο蠉γγρων και 维λλων Ευρωπα委ων καλλιτεχν蠋ν, αρχιτεκτ蠈νων και εργατ蠋ν, περιλαμβανομ苇νων των προαναφερθ苇ντων αρχιτεκτ蠈νων, καθ蠋ς και των Π苇τκο Moμτσ委λοφ, Γιορντ维ν Μιλ维νοφ, Χαραλ维μπι T维τσεφ, Ιβ维ν Μρκβ委τσκα, Βασ委λι Μπολ蠈τνοφ, Νικολ维ι Μπρο蠉νι, Αλ苇ξανδρου Κισ苇λιοφ, Αντον Μ委τοφ και πολλ蠋ν 维λλων.
Τα μαρμ维ρινα μ苇ρη και τα φωτιστικ维 κατασκευ维σθηκαν στο Μ蠈ναχο, τα μεταλλικ维 στοιχε委α για τις π蠉λες στο Βερολ委νο, εν蠋 οι 委διες οι π蠉λες κατασκευ维στηκαν στο εργοστ维σιο του Καρλ Μπ维μπεργκ στη Βι苇ννη και τα ψηφιδωτ维 μεταφ苇ρθηκαν απ蠈 τη Βενετ委α.
Το βραδ维κι φτ维σαμε στην παραλ委α της Κατερ委νης , που κ维ναμε την β蠈λτα μας , φ维γαμε και ξεκουραστ萎καμε.
25 Αυγο蠉στου
Τ苇λος , φτ维σαμε Πειραι维 και 维λλο 苇να παν苇μορφο ταξ委δι 苇φτασε στο τ苇λος του , γεμ委σαμε εικ蠈νες, γε蠉σεις και μυρωδι苇ς που δεν θα ξεχ维σουμε ποτ苇 μας.
Τα συνολικ维 χιλι蠈μετρα 萎ταν 2.760 και η διαδρομ萎 που κ维ναμε ακριβ蠋ς κ维τω 蠈πως στην φωτογραφ委α
Add comment
Comments